Pozdrav

Tady jsi doma, jen tady a nikde jinde je to tvá země, tobě patří a ty patříš k ní, jenom k ní.

Thứ Tư, 12 tháng 6, 2013

Jak se peče domácí chleba v troubě...



Jak se peče chleba doma bez domácí pekárny?
Připravila jsem pro Vás první blog, je to taková minireportáž o pečení chleba. Zde je recept a pár fotek, jak na to.
1/ Je potřeba koupit žitnou mouku, pivo - ležák (ale vyzkoušené je i nealko J) a sušené droždí.
2hrnky žitné mouky + půl sáčku sušeného droždí a 1,5hrnku (hrnek = 250ml) světlého piva smícháme, klidně může pomoct kuchyňský robot

Toto těstíčko můžeme nechat přes noc kynout, nikdy ne déle!, ale stejně dobře vykyne i na teplém místě během hodinky.
2/ Když je vykynuté těstíčko,tzv. základní kvásek, začneme míchat opravdové chlebové těsto. V tom vám hodně pomůže buď kuchyňský robot. U nás doma tuto práci zastává můj manžel a to velmi rád. Baví ho to a už sám si řekne, kdy přidat ještě špetku mouky a odhadne, kdy už je těsto správně zpracované. 
3/ 3 hrnky světlé mouky (= obyč. hladká mouka), 1 vejce a vzešlý pivní základ smícháme.
 
4/ Přidáme 2lžíce celého kmínu a 2lžíce drceného kmínu, každý si může množství upravit podle chuti nebo přidat klidně i bylinky, 1lžíci soli, 2lžíce cukru krystal a 2lžíce oleje (moc dobrý je olivový) a hněteme. Nelekněte se, že zpočátku těsto vypadá hodně divně, ale stane se z něj časem krásná kompaktní hrouda. Pokud Vám připadá těsto moc řídké, klidně přidejte (po troškách) malinko mouky, někdy stačí opravdu troška navíc a musíte zase přikápnout vodu.

5/ Když máme bochníček hotový, můžeme ho buď rozdělit na dva menší ? jako jsme to udělali my? nebo nechat 1 velký bochník. Vložíme je do misek vymazaných olejem a necháme vykynout další hodinku.

po vykynutí...
6/ Plech posypeme malým množstvím žitné mouky (můžeme péct i na pečícím papíře) a vyklopíme na něj bochánky. Do středu je dobré udělat křížek, lépe vykynou. Necháme je opět hodinu kynout na teplém místě pod utěrkou.

7/ elektrickou troubu předehřejeme na 180° a pečeme cca 45minut. Před vložením plechu do trouby potřeme chléb vodou (kdo ho chce slanější, může do vody dát 1/2lžičky soli).

Chléb potíráme i během pečení, má potom lepší kůrku.

A FINÁLE!!!!
Jestli je chléb upečený zjistíme nejlépe tak, že ho sundáme (někdy i drsně odsekáme z plechu) a poklepeme na něj zespodu. Pokud zní dutě, je hotový.

Hotový voňavý kmínový chléb je na světě a vy máte celý byt provoněný...
Dobrou chuť!!!

Không có nhận xét nào:

Đăng nhận xét